Author Topic: tanda-tanda injector rosak..  (Read 3251 times)

Offline waded

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 616
  • Karma: +4/-0
  • De Esprito
tanda-tanda injector rosak..
« on: September 10, 2012, 02:39:41 PM »
ada kawan tanya saya.... camne nak tau injector kita tersumbat atau rosak? saya pun tatau nak cakap...
apa sintom-sintom atau tanda-tandanya?
Van is not charade....

Offline Tam

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4,067
  • Karma: +15/-10
  • ati ati sket bang..
Re: tanda-tanda injector rosak..
« Reply #1 on: September 10, 2012, 04:35:33 PM »
kenapa bang waded?
ade kene mengena ngan kete abg waded ke?

Offline rexprimo

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 660
  • Karma: +3/-0
Re: tanda-tanda injector rosak..
« Reply #2 on: September 10, 2012, 08:03:15 PM »
takat yg aku tau (kalo salah tlg tegur ye..) :

1. nk start enjin kena tekan minyak, pastu lps pedal minyak enjin mati
2. pickup lmbt, lps minyak then tekan blik rasa cm lmbt minyak nye masuk
3. tiba-tiba tidak boleh hidup enjin
4. kdg2 sekali hidup terus mati
5. tersengguk2 bila naik bukit
6. kurang pick up bila jalan
7. bau minyak kt enjin kereta
   

Offline waded

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 616
  • Karma: +4/-0
  • De Esprito
Re: tanda-tanda injector rosak..
« Reply #3 on: September 11, 2012, 08:23:35 AM »
takde kene mengene dengan kereta saya..... cuma sian tengok kawan saya.... enjin tetiba mati.... macam2 dah buat.... akhirnya ada sahabat lain cakap mungkin injector.... pastu terus dia tanya saya.... saya pun tatau.... sebab tak pernah cerita pasal injector rosak....

apapun tq abang rex... agaknya betul la kalau ikut simptom2 tu...
Van is not charade....

Offline Tam

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4,067
  • Karma: +15/-10
  • ati ati sket bang..
Re: tanda-tanda injector rosak..
« Reply #4 on: September 12, 2012, 08:19:17 AM »
kalu tam nak tgok injektor tu ok ke tak..
cabut palang ikat 4injektor tu..suh member on kunci.kasi tgok ..sume mancut petrol ngan lancar ke x?

injin tetibe mati?
kereta ape?ade wat modifikasi kat part2 ke?

Offline waded

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 616
  • Karma: +4/-0
  • De Esprito
Re: tanda-tanda injector rosak..
« Reply #5 on: September 12, 2012, 09:30:34 AM »
charade kissa HC 1.3.... standad stock....

takde effect apa2 kalu buat camtu (cabut n start)....
Van is not charade....

Offline Tam

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4,067
  • Karma: +15/-10
  • ati ati sket bang..
Re: tanda-tanda injector rosak..
« Reply #6 on: September 12, 2012, 01:05:14 PM »
aiseh...

kalu camtu..camne nk tau fungsi injekter pada charade...?

Offline waded

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 616
  • Karma: +4/-0
  • De Esprito
Re: tanda-tanda injector rosak..
« Reply #7 on: September 12, 2012, 01:37:59 PM »
la... kurang tanda baca rupanya.... hehehhe

takde effect apa2 ke kalu buat camtu (cabut n start)....???
Van is not charade....

Offline Tam

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4,067
  • Karma: +15/-10
  • ati ati sket bang..
Re: tanda-tanda injector rosak..
« Reply #8 on: October 04, 2012, 04:07:22 PM »
bukan start injin bang...adoi...seb xterlepas...soriii

bukak kat palang tu,on je injin...than tgok memancut x miyk tu dgn sekata...

maap...prob da ok ke...lambat lak reply..

Offline waded

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 616
  • Karma: +4/-0
  • De Esprito
Re: tanda-tanda injector rosak..
« Reply #9 on: October 05, 2012, 03:16:33 PM »
ntah... dengar citer kereta dia dah hantar ke bengkel...
Van is not charade....

Offline Tam

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4,067
  • Karma: +15/-10
  • ati ati sket bang..
Re: tanda-tanda injector rosak..
« Reply #10 on: October 05, 2012, 04:11:47 PM »
ohh...ok la camtu..

Offline kanciljew

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1,768
  • Karma: +6/-0
Re: tanda-tanda injector rosak..
« Reply #11 on: October 18, 2012, 03:59:32 PM »
Assalamualaikum..tumpang selit skit nk tanya pasal injektor..

sy bercadang nk tukar injektor kancil tu memandangkan dengan injektor skang pressure minyak kena set tggi sgt..skang pki 240cc injektor mivec..memandangkan bnyak pilihan injektor,sy try app dlm internet pasal injektor calculator..hasilnya utk pressure 43.5psi(3 bar) injektor paling kecik katanya 390cc..klu sy nk boh besar lg boleh ke?sbb ngan sepupu sy skang dia ada spare 510cc nye injektor..x besar sgt ke?boleh lg ke safc2 alter klu pki injektor sebesar tu?

pastu boleh x terangkan apa tu low/high impedence?klu kete tebo katanya kena pki yg high impedence..kenapa?pastu apa beza injektor yg ada 1 lubang ngan yg stended ada 2 lubang?mana lg elok antara 2 jenis ni?

dan last sekali soket injektor ni sume sama ke?sbb bnyak sy tgk yg jual dlm mudah atau forum2 kebanyakannya soket xde..soket dia mmg jenis universal ke?

harap ada yg membantu..terima kasih sy dahulukan.. :)

Offline waded

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 616
  • Karma: +4/-0
  • De Esprito
Re: tanda-tanda injector rosak..
« Reply #12 on: October 22, 2012, 09:39:11 AM »
cerita sahabat saya..... pakai injector besar ni leh sebu...

penyelesaiannya..... untuk rpm rendah pakai fuel regulator (FR).... untuk control kemasukan fuel tu...... dengan kata lain.. utk dapatkan pickup... fuel regulator main peranan...
tapi FR tak dapat tolong untuk dapatkan top.... kat sini la modal kene lebih sikit.... (banyak sebenarnya).... kene pakai pengurusan (e-manage)..... hehehehhe
Van is not charade....

Offline kanciljew

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1,768
  • Karma: +6/-0
Re: tanda-tanda injector rosak..
« Reply #13 on: October 23, 2012, 10:31:11 PM »
tq abam waded..jd boleh la kan pki injektor besar jji ada FR ngan management?

nk x nk sy kena pki injektor besar lg dri skang..240cc dri enjen mivec belum cukup utk setup saya..melampau2 tggi kena set FR..jd klu pasang injektor besar teorinya sy boleh rendahkan la kan pressure FR  tu kan?pastu tune lak ngan safc kira dh boleh la kan?

sy dh check dlm injektor calculator..utk 150hp kat enjen paling skit kena pki 393 bru dpt set kat preesure 3 bar mcm biasa..jd klu sy pki 450cc la katakan FR boleh set lg rendah la kan?cuma skang sy nk tau limit safc boleh alter bape..besar sgt takut safc jd dh x relevan plak kang..

Offline waded

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 616
  • Karma: +4/-0
  • De Esprito
Re: tanda-tanda injector rosak..
« Reply #14 on: October 24, 2012, 09:47:24 AM »
maaf la abam nuree.... sampai situ je ilmu saya..... nak citer lebih2 tak pandai..... maklum la... kereta standad je... tak pakai toyol2 ni sume...

tunggu la pakar2 lain mencelah...
Van is not charade....