Author Topic: Lampu dan mentol kereta...  (Read 10329 times)

Offline kabu

  • kalau nak menurut biar berakal..kalau mengikut biar pintar
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1,724
  • Karma: +18/-3
  • always somewhere n somewhere in time
Re: Lampu dan mentol kereta...
« Reply #15 on: June 23, 2012, 10:10:33 PM »
dok pelan nk tukar bulb yg kalis ujan.....mean leh nampak clear jln n x silau....nk tukar tu xde mslh tp takut x menepati kehendak je.....sape ada pengalaman guna bulb jenis tu? leh info jenis pe n spec nye....

hmm jika kehendak Encik rex tu lah ya...

ghase kabu adelah yg jenis amber....spt yg kabu post kan pic kat atas tuu...tapi yg tak brp nak best nye...watt nye std spec....jika dpt yg watt nye tu 100/90...dah amat lah menarekzz di hatizzzz....

Offline Sky Kamal

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5,168
  • Karma: +17/-20
  • Twisting Your Mind & Smashing Your Dreams
Re: Lampu dan mentol kereta...
« Reply #16 on: June 24, 2012, 01:10:55 AM »
dok pelan nk tukar bulb yg kalis ujan.....mean leh nampak clear jln n x silau....

mintak maaf off topic sat..

kalu hujan waktu malam memang susah nak nampak jalan...
lebih˛ lg bila ada lampu jalan suma, memang tak nampak line putih tu suma...
ada kawan bagitau kalu nak bagi nampak jalan, cuba pakai spek itam..
insha Allah bule nampak jalan ngan line putih tu...
tapi saya tak penah cuba lagik sebab takde spek itam dan saya plak memang pakai spek yg ada power (rabun)...
Selamat Datang ke TFL dan Selamat Berforum

Offline kanciljew

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1,768
  • Karma: +6/-0
Re: Lampu dan mentol kereta...
« Reply #17 on: June 24, 2012, 05:03:18 AM »
jgn le install fog/spot light nye mentol yg sama cahaya mcm metol hid tu..naya kat org lain..sy dh bnyak kali kena..klu selisih tu kira boleh tahan lg sbb jd "buta" kejap je..pernah kena sekali myvi pki fog/spot light jenis tu follow sy dri belakang..mmg azab sy nk drive..mmg terang utk si pemandu tu tp cukup naya kat org lain..

Offline kai_ree

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 441
  • Karma: +2/-0
Re: Lampu dan mentol kereta...
« Reply #18 on: June 24, 2012, 10:49:48 AM »
bg saye yg stendet fog light gen 2, persona & BLM pun cukup silau dah...

Offline darkhulas

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 107
  • Karma: +5/-0
Re: Lampu dan mentol kereta...
« Reply #19 on: June 24, 2012, 10:51:18 AM »
yer betul..standet SAGA BLM/ FL tue pun kalu follow blkg..standet foglight dia punya lah terang..tensen dbuatnya. sama gak ngan viva..
keta kecik miut jer.. tp low beam pun x low sgt mana pun...buta kejap kalu selisih..haish..
yg masuk HID apetah lg.. kalu headlamp ori berprojektor xpe laa..sendiri suka2 betoi..

apa pun sy vote utk OSRAM night breaker tuh..

Offline tw14sx

  • Jaga Tanpa Gaji
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1,038
  • Karma: +9/-0
  • half is always better than nothing
Re: Lampu dan mentol kereta...
« Reply #20 on: June 24, 2012, 11:14:24 AM »
dah namanya pun fog light, pasang la semasa ada fog atau kabus... ini tak, ramai pemandu kita ni nak jadikan kereta tu macam kereta berhias, lampu sana sini... ngeheheheh,....

ini ada potensi nih...



kepada ini...


macam mana? ada potensi tak?
my tank holds 55 litres but i can't afford to prove it

Offline kai_ree

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 441
  • Karma: +2/-0
Re: Lampu dan mentol kereta...
« Reply #21 on: June 24, 2012, 01:47:06 PM »
tp saye suke gak pasang fog light... ahahahaha... tp lg heran suluh pakai fog light je... cukup ke cerah???

Offline kanciljew

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1,768
  • Karma: +6/-0
Re: Lampu dan mentol kereta...
« Reply #22 on: June 24, 2012, 09:59:16 PM »
aduiiii...gambar 1st tu tgk dlm komputer pon dh silau...kena ats jalan tuhan jela tau camne...berbakul2 la dok maki owner kete tu..dpt dosa free2 je..klu fog/spotlight mentol kaler kuning tu sy leh terima lg..tp klu yg putih ni tuhan jela tau..takut time buta sekejap tu ada halangan kat depan kete..moto ke org melintas ke...cukup naya jdnye..

Offline kabu

  • kalau nak menurut biar berakal..kalau mengikut biar pintar
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1,724
  • Karma: +18/-3
  • always somewhere n somewhere in time
Re: Lampu dan mentol kereta...
« Reply #23 on: June 25, 2012, 03:36:24 AM »
mintak maaf off topic sat..

kalu hujan waktu malam memang susah nak nampak jalan...
lebih˛ lg bila ada lampu jalan suma, memang tak nampak line putih tu suma...
ada kawan bagitau kalu nak bagi nampak jalan, cuba pakai spek itam..
insha Allah bule nampak jalan ngan line putih tu...
tapi saya tak penah cuba lagik sebab takde spek itam dan saya plak memang pakai spek yg ada power (rabun)...


   

Sunglasses with convertible lenses for every occasion
mojave convirtble eyewear..kabu beli kat kedai smartshop....kedai tu pun dah lama tutup nye..

dulu semasa jadi dreber highspeed train kabu gune spec yg ini lah...gune amber lense utk driving mlm...perghhh....terang benderang...cume yg tak tahannye bile nengok lampu signal dan berseliseh dgn kenkawan...mata jadi silau sesgt sebab nampak cahaya train dan cahaya signal teramat lah terang nye sgt....dan frame nye mudah patah...itu saje keburukkannye...

Offline rexprimo

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 660
  • Karma: +3/-0
Re: Lampu dan mentol kereta...
« Reply #24 on: June 25, 2012, 09:31:40 AM »
dok pelan nk tukar bulb yg kalis ujan.....mean leh nampak clear jln n x silau....nk tukar tu xde mslh tp takut x menepati kehendak je.....sape ada pengalaman guna bulb jenis tu? leh info jenis pe n spec nye....

hmm jika kehendak Encik rex tu lah ya...

ghase kabu adelah yg jenis amber....spt yg kabu post kan pic kat atas tuu...tapi yg tak brp nak best nye...watt nye std spec....jika dpt yg watt nye tu 100/90...dah amat lah menarekzz di hatizzzz....

ooo spec 100/90...ada sekali penah yg jenama Tenzo tp dia punya spec sy x brp ingat.....kalo x salah 120/x cmtu kot.....mmg terang tp bkn lampu putih , dia lampu kuning....time ujan membantu skit je....tp kalo selisih dgn lampu kete dpn mmg jd 'buta' sat....yg bahaya bile selisih tang korner.....time mmg kena lps minyak skit2 sampai lepas keta yg selisih tu....
   

Offline rexprimo

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 660
  • Karma: +3/-0
Re: Lampu dan mentol kereta...
« Reply #25 on: June 25, 2012, 09:40:44 AM »
dok pelan nk tukar bulb yg kalis ujan.....mean leh nampak clear jln n x silau....

mintak maaf off topic sat..

kalu hujan waktu malam memang susah nak nampak jalan...
lebih˛ lg bila ada lampu jalan suma, memang tak nampak line putih tu suma...
ada kawan bagitau kalu nak bagi nampak jalan, cuba pakai spek itam..
insha Allah bule nampak jalan ngan line putih tu...
tapi saya tak penah cuba lagik sebab takde spek itam dan saya plak memang pakai spek yg ada power (rabun)...

sama le sy pon pake spek transparent glass je ni.....nk pake hat kaler2 konpom ke lain stereng nye......kdg2 rasa cm nk pake reben je bile kene cmtu masa drive mlm2.......
   

Offline syah320

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 160
  • Karma: +0/-0
Re: Lampu dan mentol kereta...
« Reply #26 on: August 06, 2012, 08:40:09 PM »
saye baru tukau sebiji mentol headlamp sepanjang 5 tahun pakai kereta...tak tahu sangat, pegi kedai cakap mau mentol depan iswara punyer..dia pun kasi la sebiji osram..harga berapa belas ntah, dah lupa...ok la...dah 4 tahun guna maseh lagi cemerlang...


same la...die punye cahaya ok jgk brand osram...keta ak yg xpenah tkr dr bli pn die bkk ckp mentol 2 osram jgk

Offline joEy

  • Global Moderator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 404
  • Karma: +3/-0
  • sukE bikiN paNas..
Re: Lampu dan mentol kereta...
« Reply #27 on: November 01, 2012, 09:02:18 AM »
mintak maaf off topic sat..

kalu hujan waktu malam memang susah nak nampak jalan...
lebih˛ lg bila ada lampu jalan suma, memang tak nampak line putih tu suma...
ada kawan bagitau kalu nak bagi nampak jalan, cuba pakai spek itam..
insha Allah bule nampak jalan ngan line putih tu...
tapi saya tak penah cuba lagik sebab takde spek itam dan saya plak memang pakai spek yg ada power (rabun)...


   

Sunglasses with convertible lenses for every occasion
mojave convirtble eyewear..kabu beli kat kedai smartshop....kedai tu pun dah lama tutup nye..

dulu semasa jadi dreber highspeed train kabu gune spec yg ini lah...gune amber lense utk driving mlm...perghhh....terang benderang...cume yg tak tahannye bile nengok lampu signal dan berseliseh dgn kenkawan...mata jadi silau sesgt sebab nampak cahaya train dan cahaya signal teramat lah terang nye sgt....dan frame nye mudah patah...itu saje keburukkannye...

ada lg ka ini spek?
aku punya dulu pakie 1taun, pastu frame patah..
skang tah mana lens die tah..
lama dah..

tp mmg tul.. pakei yg kaler kunin tu mmg marvelous utk drive..
real man drive RWD..


Offline Sky Kamal

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5,168
  • Karma: +17/-20
  • Twisting Your Mind & Smashing Your Dreams
Re: Lampu dan mentol kereta...
« Reply #28 on: November 01, 2012, 09:05:58 AM »
rasanya ada brand lain yg lebih kurang sama macam mojave eyewear ni...
kalu tak silap brand dia Oakley, mahal banyak la brand ni...
Selamat Datang ke TFL dan Selamat Berforum

Offline kabu

  • kalau nak menurut biar berakal..kalau mengikut biar pintar
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1,724
  • Karma: +18/-3
  • always somewhere n somewhere in time
Re: Lampu dan mentol kereta...
« Reply #29 on: November 01, 2012, 09:25:25 AM »
yezzaa.....jenama oakley kemahalan ....ade pulak tuu yg tiruan....