Author Topic: Lampu dan mentol kereta...  (Read 9950 times)

Offline kabu

  • kalau nak menurut biar berakal..kalau mengikut biar pintar
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1,723
  • Karma: +18/-3
  • always somewhere n somewhere in time
Lampu dan mentol kereta...
« on: May 20, 2012, 09:33:41 AM »
slamatzzz....
kabu bukak satu tajuk pasal lampu kete....
kat tajuk defensive driving dah ade mention siket pasal lampu kete ni...so kabu bukak satu tajuk baru pasal lampu kete ni..jom lah kite sembang n citer citer pasal lampu kete.....

ade headlamp....beraneka jenis... = mintak tolong list kan...
ade fog light....ape itu fog light..?
ade spot light..ape itu fog light...?
hmm spot light dgn sport light sama ke ek..? munyik mcm sama tapi adekah ia nye mende yg sama atau berlaianan..?

jenis mentol... ade yg HID la....Xenon la...halogen la...ape lagi ek..?
apekah perbezaan mereka mereka ini....

so ..jom sembang dan kongsi kan knowledge dan info yg anda ada dan tahu...

kabu tak tahu..tu pasal kabu tanye dan bukak tajuk ni....

Offline chOcOlate

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 228
  • Karma: +1/-0
  • I Love the Smell Of Money
    • Still Searching : Hary Song
Re: Lampu dan mentol kereta...
« Reply #1 on: May 20, 2012, 08:40:19 PM »
nunggu otai2 resp0n jgk ni..berminat jgk nak taw ni..sbb de t'niat,nak tukar f0g light HID ni..

Never Be Afraid To Say What You Feel..!!

Offline madan

  • Newbie
  • *
  • Posts: 34
  • Karma: +0/-0
Re: Lampu dan mentol kereta...
« Reply #2 on: May 20, 2012, 10:52:28 PM »
mentol jenama apa yg disarankan? mcm mana efek guna 2relay?

Offline sharizal78

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1,122
  • Karma: +3/-0
Re: Lampu dan mentol kereta...
« Reply #3 on: May 21, 2012, 07:52:34 AM »
saye baru tukau sebiji mentol headlamp sepanjang 5 tahun pakai kereta...tak tahu sangat, pegi kedai cakap mau mentol depan iswara punyer..dia pun kasi la sebiji osram..harga berapa belas ntah, dah lupa...ok la...dah 4 tahun guna maseh lagi cemerlang...

Offline tw14sx

  • Jaga Tanpa Gaji
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1,038
  • Karma: +9/-0
  • half is always better than nothing
Re: Lampu dan mentol kereta...
« Reply #4 on: May 21, 2012, 08:55:01 AM »
lebih kurang sama saja pengalaman kita tu...

kereta wife saya, 6 tahun pakai, baru tukar sebijik bulb... brand osram juga... rm15 kosnya...

org kedai tu cakap, jika nak elok sikit ambik osram night breaker ke hapa jenama nya...

ini contohnya...



my tank holds 55 litres but i can't afford to prove it

Offline sharizal78

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1,122
  • Karma: +3/-0
Re: Lampu dan mentol kereta...
« Reply #5 on: May 21, 2012, 09:27:32 AM »
harga mcm mana abam chai?

Offline daus7650

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2,162
  • Karma: +10/-2
  • spectRa owner
Re: Lampu dan mentol kereta...
« Reply #6 on: May 21, 2012, 10:03:11 AM »
saya pernah sekali dua kali tukar headlamp bulb,sekali kanan sekali kiri,mungkin dah uzur sangat usianya ketika itu.last tukar tahun lepas dalam bulan 10 kot.sebijik rm20++ jenama philips seingat saya,sama la untuk yang sebelah lagi.tapi timing tukar tak sama pasal masa terbakar yang kiri dah almarhum bulan 2,yang kanan pulak dah dekat hujung tahun baru blow.

bulan lepas saja bertandang ke kedai abang's,sambar lampu senja jenis led sepasang ganti lampu senja yang dah lama berkhidmat,dah terbakar pun sebelah kanan.tukar yang baru guna single led type,terang tapi tak silau sangat,terang lebih sikit je dari yang standard lama punye,yang dulu tu pakai stock filamen type.

spot light pulak masih berkhidmat cemerlang,tapi suis dia je kadang2 hampez sikit.
gemuk.pendek.tapi hati ada baik jugaa~~

Offline daus91

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 777
  • Karma: +2/-2
  • 4g92p sohc
Re: Lampu dan mentol kereta...
« Reply #7 on: May 21, 2012, 01:19:10 PM »
mse bli kete buruk sye 2 dpt lmpu hid...last2 otw bwk kete blik ke pahang(bli kt JB) mlm 2 kne high beam byk kali ngn kete n lori.. blik dungun terus buang hid..lgpon hid 2 ade wiring problem....skng pkai brnd philip kot..tp jarak lampu xsmp 10meter..so nk bwk mlm kne hati2..nk adjust xjumpe nat, plan nk tukar terus lampu depan nnt...

Offline External

  • Newbie
  • *
  • Posts: 21
  • Karma: +0/-0
Re: Lampu dan mentol kereta...
« Reply #8 on: May 24, 2012, 10:54:24 AM »
hid bro daus 2 bper K ?
lau HID yng after market nyer bnyk xleh adjust sentiasa High beam  jer
tp skang bnyk Hid yng blh adjust low n high



Offline tw14sx

  • Jaga Tanpa Gaji
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1,038
  • Karma: +9/-0
  • half is always better than nothing
Re: Lampu dan mentol kereta...
« Reply #9 on: May 24, 2012, 11:05:17 AM »
tak buleh ejas kerena tka tukar casingnya atau lense nya sama... bulb jenis lain, casing dan lense kena yg sesuei....
my tank holds 55 litres but i can't afford to prove it

Offline daus7650

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2,162
  • Karma: +10/-2
  • spectRa owner
Re: Lampu dan mentol kereta...
« Reply #10 on: May 24, 2012, 11:43:15 AM »
sebab tu la ubahsuai jenis retrofit tak dibenarkan.kalau nak upgrade,tukar keseluruhan sistem.
tapi tengok modal jugak la huhu..kalau tukar lampu pun berhabis rm2-3k,baik buat bende lain huhu..
gemuk.pendek.tapi hati ada baik jugaa~~

Offline kabu

  • kalau nak menurut biar berakal..kalau mengikut biar pintar
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1,723
  • Karma: +18/-3
  • always somewhere n somewhere in time
Re: Lampu dan mentol kereta...
« Reply #11 on: May 27, 2012, 10:47:33 AM »
     


skrg ni kabu gune sebijik aje mentol ni kat headlamp bahagian driver...
kabu nengok kat headlamp dari mata kasau kabu...perbezaannye adelah cahaya dari mentol kuning ini tak se terang cahaya lampu dari headlamp belah kiri[  penumpang ] ...
mungkin pasal watt mentol kuning ini kecik kot...[ 60/55]
kat belah penumpang tu kabu gune 100/90 mentol nye berkace transparent ...
hehehehe..kire nye ni skrg kete kabu jika di mlm hari ON lampu..akan nampak sebelah warna kuning[ 60/55]..dan sebelah lagi warna kuning kearah keputihan [100/90]...

tapi bila di bandengkan suluhan kat atas jln raya nampak sama aje...tah lah...
skrg ni kabu sdg nak cube check keterangan cahay mentol tersebut menggunekan Lux meter...mungkin akan beli sebijik utk kegunaan sendiri ,jika herge nye mampu milik.....ataupun pinjam company punya..sebab company punya Infra Dept..ade mende ni...

nak test...mana lebeh terang cahaya nye..mentol yg berkace transparent [ 100/90 ] ataupun mentol yg berkace kuning [ 60/55]....
« Last Edit: May 27, 2012, 10:50:33 AM by kabu »

Offline Sky Kamal

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5,125
  • Karma: +17/-20
  • Twisting Your Mind & Smashing Your Dreams
Re: Lampu dan mentol kereta...
« Reply #12 on: May 31, 2012, 08:23:54 AM »
saya pun baru lepas tukar mentol headlamp kereta saya yg padam sebelah kiri driver...
tokey kedai sarankan kalu nak tukar, tukar keduaČ belah sekali walaupun hanya sebelah saje yg padam...
kalu tukar sebelah saje nanti, tak sama terang keduaČ headlamp tu...
ada betulnya apa yg tokey kedai cakap tu dan saya tukar duaČ mentol tu...

cuma yg saya tak percaya tu, mentol fog light lagik mahal dari mentol headlamp...
garu kepala sekejap... hehehe
Selamat Datang ke TFL dan Selamat Berforum

Offline daus91

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 777
  • Karma: +2/-2
  • 4g92p sohc
Re: Lampu dan mentol kereta...
« Reply #13 on: June 01, 2012, 01:02:32 AM »
hid bro daus 2 bper K ?
lau HID yng after market nyer bnyk xleh adjust sentiasa High beam  jer
tp skang bnyk Hid yng blh adjust low n high
xtau lh brand pe..mmg mse bli dh ade..dh cabut tp tgl kt umah di dungun...cap ayam je rse nye

Offline rexprimo

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 660
  • Karma: +3/-0
Re: Lampu dan mentol kereta...
« Reply #14 on: June 14, 2012, 07:43:01 PM »
dok pelan nk tukar bulb yg kalis ujan.....mean leh nampak clear jln n x silau....nk tukar tu xde mslh tp takut x menepati kehendak je.....sape ada pengalaman guna bulb jenis tu? leh info jenis pe n spec nye....