Author Topic: tanda-tanda stater,alternator nak rosak dan replacment part yg bleh digunakan da  (Read 7744 times)

Offline greddywolf

  • Newbie
  • *
  • Posts: 13
  • Karma: +0/-0
 Salam Perjuangan...
nak minta pendapat otai2 tfl... saya mengunakan proton iswara a/b thn 2002..
bleh shere x tanda2  stater dan alternaot klu dah nak rosak dan apakah part dari keta lain yg bleh dijadikan replacment part

sekian terima kasih....

Offline sedu_senung

  • Newbie
  • *
  • Posts: 25
  • Karma: +0/-0
tumpang tnye jgklah.....bg starter yg sdang digunakan skrg,masa crank 2,kdg2 bunyi klak2 je....mcm bunyi relay kt dlm enjin bay....starter xgerak lgsung..apakah masalah tersebut...

Offline 4g13p vdo

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 234
  • Karma: +1/-0
starter dah nak kong lah tu encik sedu...hahahha
perkara yang sama jadi kat kawan saya...dia tambah relay je dan alhamdulilah sampai skang masih boleh d gunakan..
yang x bestnya penyakit kereta kawan saya tu dah berjangkit kat kereta saya..
merasa jugak lah menolak tengiling saya tu nak bagi idup punya pasal..hahhahah..

Offline sedu_senung

  • Newbie
  • *
  • Posts: 25
  • Karma: +0/-0
masa top overhaul thun lpas dah servis skali starter nih.....klu lpas jln jauh,kdg2 jadi la bnda ni.....adooyaai....mgkin dh smpai masa pkai yg highspeed punya kot....hehe..

Offline 4g13p vdo

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 234
  • Karma: +1/-0
mungkin lah tu...hahahh
dye nak yang bunyik bedesing agaknye kali ney...heheh..
starter sy skang tiap2 hari mesti 2,3 kali jugak lah payah nak start dalm  sehari.
duk ketak2 je..
sekarang tengah aim starter evo 3 atau vr4..
dengar cerita boleh masuk pada injin 1.3 vdo saya..
btul ke..??

otai2 lain xnk komen jugak ke..??hahahha ;D

Offline ijat

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1,262
  • Karma: +4/-2
  • PEUGEOT. MOTION & EMOTION
Salam Perjuangan...
nak minta pendapat otai2 tfl... saya mengunakan proton iswara a/b thn 2002..
bleh shere x tanda2  stater dan alternaot klu dah nak rosak dan apakah part dari keta lain yg bleh dijadikan replacment part

sekian terima kasih....

Tanda2 alternator da nk rosak, cuba tanggalkan cabel negatif pada bateri semasa enjin hidup, kalau injin still running maknenyer alternator masih lagi boleh pakai, klu injin mati maknenyer da boley tukar altenator tu...

Kalau starter plak, biler start akan mengeluarkan bunyi krek...krek...krek... secara berterusan, atau zziiinnggg....( plunjer tak berfungsi ) atau xbunyi langsung... tapi sebelum tu cuba tgk relay dlu, kdg2 relay terbakar pn bley jadi mcm tu...

Part kete lain yg bley masuk saya xpasti, tapi starter, ada yg masuk starter gsr ke mivec sya xpasti (kalau salah betulkan saya)... sbb nk kan bunyi starter tu yg agak gareng...hehe....

Offline 4g13p vdo

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 234
  • Karma: +1/-0
Quote
sbb nk kan bunyi starter tu yg agak gareng

yaaa itu yang saya cari..saja nak bg gempak macam pakai injin besar...
hahhahah

Offline sedu_senung

  • Newbie
  • *
  • Posts: 25
  • Karma: +0/-0
4g13 xpasti jgk ni.....tp klu 4g15,pnp je yg vr4 punya......

Offline 4g13p vdo

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 234
  • Karma: +1/-0
x banyak beza 4g13 dgn 15..
hanya blok je..
yang membezakanya skang ecu vdo atau mmc..
sy punya vdo encik sedu...
sakit aty sket dgn vdo ney
boleh ke..??

otai2 lain..??hehehhe

Offline ijat

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1,262
  • Karma: +4/-2
  • PEUGEOT. MOTION & EMOTION
kalau parking kt kedai makan, start enjin jer sume org pandang..hehehe...

Offline 4g13p vdo

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 234
  • Karma: +1/-0
tapi pegi macam siput..hahahhah

Offline greddywolf

  • Newbie
  • *
  • Posts: 13
  • Karma: +0/-0
Thanks semua yg sudi menjawab...  :)

Offline daus91

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 777
  • Karma: +2/-2
  • 4g92p sohc
tumpang tny, bunyi krekk krekk 2 mse bile??mse pusing kunci sblum start ke?? sbb PAHLAWAN HITAM  sye 2 ade bunyi 3 kali krekkk bile on kunci...

Offline TabikSpring

  • Newbie
  • *
  • Posts: 24
  • Karma: +0/-0
pendapat saya yang x seberapa nie... rasanya alternator x akan memberi apa2 tanda sekiranya dia nak rosak...sekiranya start engine cabut kepala beteri engine mampus tu tandanya alternator dah kong la...pengalaman saya yang baru  lagi nie....yang membuatkan saya tahu alternator saya kong nie.. disebabkan voltage meter...mula bacaan dia ok macam biasa 13-14 lepas tu saya buka ja aircond dia drop tinggal 12-11..dan saya suspek macam2.. ok lepas saya tutup segalanya voltage macam tu jugak maknanya ada sesuatu kat alternator saya... cek punya cek kompom rosak...

jadi untuk mengetahui keadaan alternator kita nie...cadangan saya pasanglah voltage meter...memang berguna sangat time tu....

Offline nubis

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 147
  • Karma: +0/-0
  • tak tau cakap tak tau .. tak de cakap tak de ..
maaf kalo salah topik .. voltage meter tu bape hinggit ?