Author Topic: Proton Waja-Indicator light check engine menyala  (Read 6896 times)

Offline Tok Wie

  • Newbie
  • *
  • Posts: 37
  • Karma: +0/-0
Proton Waja-Indicator light check engine menyala
« on: March 25, 2012, 08:27:59 PM »
Salam,

Sy mahu bertanya kepada otai2 sekalian,

Jenis kereta:Proton Waja
Tahun: 2001
Transmisi:manual
Modifikasi: Standrd Kilang Proton

1-Permasalahan yg sy hadapi ialah kereta mengalami sedikit masalah 'jerking' tp xla teruk terutama selepas menukar gear, ar satu masa nk mulakan perjalanan, rpm jatuh sgt2 rendah..pada mase top xde la plak....kekdg n ckit2 je de...ape kah permasaalahnye??

2-semlm sy drive seperti biase, pg panaskan enjin, then saya berhnti untuk isi minyak.saya padamkan enjin, apabila hendak hidupkan enjin.. indicator light check enegine tu menyala da xpadam2.... saya teruskan perjalanan(xde mslh pape of effect pada perfromance kete,kecuali masalah 'jerking' tu yg mmg ade)...bile saya balik rumah saya check wayar2 pada enjin,..dan ade satu kumpulan wayar enjin(dekat dgn injector, 4 helai warna putih, hitam, kuning merah) dah tercabut dr slot nye,
saya smbung balik, then test hidup enjin balik, tp indicator light tu still nyala dan xpadam smpi arini nie

adekah wayar yg tercabut tu menyebabkan incator light tu mnyala?? atau ade sebab lain?? kalo ye.. mcm mane nak bg padam lampu tu??

tu je..tq..tq....sori..terpnjg lak citenye......

Offline Tok Wie

  • Newbie
  • *
  • Posts: 37
  • Karma: +0/-0
Re: Proton Waja-Indicator light check engine menyala
« Reply #1 on: March 27, 2012, 07:18:55 PM »
Xdo org nak jawab nampk nye......

xpo2..meh den jawab sendiri...(stelah pi anta kat workshop..)

1-masalh ini sy sangkakan sebab spark plug, ....tp sebenarnye sebab distributor coil yg da ptah

penyambung nye...skali tukar ngan plug...da ok da skang...


2-indicator light tu mnyala mmg sebab wayar yg tercabut tu.. sbb tu mmg wayar sensor.....setelah smbung wayar tu...biarkan je indicator light tu mnyala...wat cm base je... lepas 1,2 ari...dye akan berfungsi seperti biasa...akan mnyala kejap masa on kunci tu, lepas 3,4 saat dye padam sendiri....

Offline ozcasz

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 58
  • Karma: +0/-0
Re: Proton Waja-Indicator light check engine menyala
« Reply #2 on: March 27, 2012, 08:05:27 PM »
ehehe... nak jawab dop tau...
anyway... thanks share info pasal ni...

Offline Sky Kamal

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5,042
  • Karma: +17/-20
  • Twisting Your Mind & Smashing Your Dreams
Re: Proton Waja-Indicator light check engine menyala
« Reply #3 on: March 27, 2012, 10:49:26 PM »
macam mana boleh tercabut wayar tu ye?
Selamat Datang ke TFL dan Selamat Berforum

Offline Faris

  • Newbie
  • *
  • Posts: 19
  • Karma: +0/-0
  • 4B11T
Re: Proton Waja-Indicator light check engine menyala
« Reply #4 on: March 30, 2012, 04:59:30 PM »
xsilap, setiap soket sensor ade getah nya. Pasang soket tu tanpa getah, kalau pakai getah tu..takut soket xmasuk habis.
Facebook : https://www.facebook.com/muhammadfaris.mahmood
Twitter : @farrris
Blackberry PIN : 22934FAA

Offline Tok Wie

  • Newbie
  • *
  • Posts: 37
  • Karma: +0/-0
Re: Proton Waja-Indicator light check engine menyala
« Reply #5 on: April 13, 2012, 08:29:43 PM »
Sorryyy... lame xonline.... xsure la sal getah tu....
Rase nye maybe sebab basuh enjin bay kan car wash 2 ari sebelum tu...
mgkin sebab tu dye jadi longgar then tercabut....

Offline joEy

  • Global Moderator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 404
  • Karma: +3/-0
  • sukE bikiN paNas..
Re: Proton Waja-Indicator light check engine menyala
« Reply #6 on: April 16, 2012, 11:40:44 PM »
pengajaran..

jgn basuh enjin kat carwash..

nak2 bangla/nepal/myanmar yg cuci..

diorg bukan tau ape pasal enjin..
rosak kalu, bukan diorg nak ganti..

hehehe..

jadi.. cuci la sendiri..

tembak2 air kat carwash tu, tah ape yg die tutup, tah mana yg diorg tembak..
seb baik le kecik punye hal..
kalo nasib xbaek??
mm.. paham2 sudah..mintak jauh..

sbb kete moden skang byk sensor..

cara terbaek nak kesan, p buat diagnostic..
leh le detect mana yg prob punca check engine nyala..

kalo pomen yg terer, bukak kitab, diagnose manual..


lg 1..
cara nak kasi padam itu check enjin, ialah dgn mencabut kabel bateri..
tp xdigalakkan pomen sbb kejap je dia detect ade fault, die nayala lik.
real man drive RWD..


Offline tw14sx

  • Jaga Tanpa Gaji
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1,038
  • Karma: +9/-0
  • half is always better than nothing
Re: Proton Waja-Indicator light check engine menyala
« Reply #7 on: April 18, 2012, 10:16:58 PM »
yer betul... cabut kepala bateri hanya boleh hilangkan check engine tu saja, bukannya boleh selesaikan masalah sebenarnya...
my tank holds 55 litres but i can't afford to prove it

Offline aman2068

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 386
  • Karma: +0/-0
Re: Proton Waja-Indicator light check engine menyala
« Reply #8 on: May 22, 2012, 02:39:40 PM »
mcm mane ek kesan nya klu biar check engine tu nyala je. ape yg menyebabkan dia menyala?.. tanda ada error ke kat keta tu?

Offline tw14sx

  • Jaga Tanpa Gaji
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1,038
  • Karma: +9/-0
  • half is always better than nothing
Re: Proton Waja-Indicator light check engine menyala
« Reply #9 on: May 23, 2012, 09:37:59 AM »
ia menyala kerena ada komponen yg rosak pada sistem kereta tu.. kena carik juga puncanya...
my tank holds 55 litres but i can't afford to prove it

Offline madan

  • Newbie
  • *
  • Posts: 34
  • Karma: +0/-0
Re: Proton Waja-Indicator light check engine menyala
« Reply #10 on: May 27, 2012, 10:05:47 AM »
masalah waja campro kete ayah sy lak.
lampu lambang kereta terbabas menyala. dgn lampu hand brake.

Offline kabu

  • kalau nak menurut biar berakal..kalau mengikut biar pintar
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1,713
  • Karma: +18/-3
  • always somewhere n somewhere in time
Re: Proton Waja-Indicator light check engine menyala
« Reply #11 on: May 27, 2012, 10:31:00 AM »
masalah waja campro kete ayah sy lak.
lampu lambang kereta terbabas menyala. dgn lampu hand brake.

hmm lampu lambang kete terbabas..??? mcm laen mcm aje indicator ni...

Offline tw14sx

  • Jaga Tanpa Gaji
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1,038
  • Karma: +9/-0
  • half is always better than nothing
Re: Proton Waja-Indicator light check engine menyala
« Reply #12 on: May 27, 2012, 09:17:33 PM »
masalah waja campro kete ayah sy lak.
lampu lambang kereta terbabas menyala. dgn lampu hand brake.

itu kemungkinan sistem ABS ada problem...mungkin juga minyak brek sudah kurang...
my tank holds 55 litres but i can't afford to prove it

Offline kabu

  • kalau nak menurut biar berakal..kalau mengikut biar pintar
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1,713
  • Karma: +18/-3
  • always somewhere n somewhere in time
Re: Proton Waja-Indicator light check engine menyala
« Reply #13 on: May 28, 2012, 06:39:07 AM »
hmm oooo...indicator kete terbabas tu tanda nye ade masalh pasal brake ataupun ABS ek..

mintak maap la ya...
kete kabu ala ala old school...tak de indicator kete terbabas tuu...

Offline Sky Kamal

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5,042
  • Karma: +17/-20
  • Twisting Your Mind & Smashing Your Dreams
Re: Proton Waja-Indicator light check engine menyala
« Reply #14 on: May 28, 2012, 08:10:13 AM »
cuba check sensor ABS di roda tu, kadang² ianya kotor saje...
ataupun ada buat penukaran part di situ..
Selamat Datang ke TFL dan Selamat Berforum