Author Topic: enjin semput bila starting start  (Read 4235 times)

Offline memei182

  • Newbie
  • *
  • Posts: 9
  • Karma: +0/-0
  • sp-kl tmpt di tuju
enjin semput bila starting start
« on: March 22, 2012, 02:07:47 PM »
salam 1 malaysia..
saya ada 1 masalah yang muskil nie.. enjin jadi semput bila starting start enjin lepas turun rpm 900 idling jadi stabil tak semput tetapi ekzos ade letup  sikit selang 5-7 second.. x kira waktu pagi ke, petang ke.. bila start enjin je jadi semput..selalu nyer smooth je start..  rase macam minyak x support jer.. >:(

barang yang di tukar :
cable plug
plug
distributor
TB dah servis..

wira 1.5 injection mmc OEM keluar kilang... ;D

 

Offline MITSU81541

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 387
  • Karma: +3/-0
  • Wira VDO jer...
Re: enjin semput bila starting start
« Reply #1 on: March 22, 2012, 06:18:43 PM »
a.Pendapat saya mungkin air setting adjustable screw dan TPS tak dilaras dgn betul disamping laraskan semula distributor..

b. Ataupun fuel regulator dah rosak menyebabkan banyak buble(buih@ruang udara) didalam injection link.

c. Ataupun fuel pump jalan dah tak betul disebabkan relay fuel pump dah nak rosak ataupun fuel pump tu yg dah nak rosak.

d. Semua jawapan diatas.

Pilih satu jawapan a,b,c atau d  ;D ;D ;D jgn mare haa.....
ini antara pendapat saya yg bernilai 20sen, ni pun x yah bayar hehehe

Offline memei182

  • Newbie
  • *
  • Posts: 9
  • Karma: +0/-0
  • sp-kl tmpt di tuju
Re: enjin semput bila starting start
« Reply #2 on: March 27, 2012, 02:43:09 PM »
setelah buat siasatan kat keta.. ade sesuatu cecair hitam yang cair kat throttle body ataupun stepper motor kot..

soalan nak tanyer.. adakah di sebabkan stepper motor nie sebabkan bila COLD START jadi semput terus lepas 1 atau 2 minit.. iedling jd normal rpm 800.. rase cam pakai Carberatur lak pulak starting keta semput.. :(

Offline tw14sx

  • Jaga Tanpa Gaji
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1,036
  • Karma: +9/-0
  • half is always better than nothing
Re: enjin semput bila starting start
« Reply #3 on: March 27, 2012, 04:02:51 PM »
jika ada macam geatah itam cair kat bawah trotel bodi tu, pada pengalaman saya, sahlah trotel bodi dah rosak....

kena carik trotel bodi baru, atau modify guna FICD...
my tank holds 55 litres but i can't afford to prove it

Offline memei182

  • Newbie
  • *
  • Posts: 9
  • Karma: +0/-0
  • sp-kl tmpt di tuju
Re: enjin semput bila starting start
« Reply #4 on: March 27, 2012, 04:19:56 PM »
macam tu ler.. :(...   dah riki kat spare part.. stepper motor je xder jual.. kena beli satu TB ler pulak.. dah leh leh tahan harganyer.. ficd ler jalan yang termurah nak solve.. klu solve le problemnyer..

mengenai FICD la nie.. dah riki dengan pakcik google dah n dah tau fungsinyer..
yang pening lak nie..  ade kata kena buang gear stepper motor.. setengah nyer kata xnyak buang..
apa pendapat geng2 kat sini..  ;D
A : buang
B : tak payah buang

Offline tw14sx

  • Jaga Tanpa Gaji
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1,036
  • Karma: +9/-0
  • half is always better than nothing
Re: enjin semput bila starting start
« Reply #5 on: March 27, 2012, 10:32:09 PM »
seeloknya buang saja...
my tank holds 55 litres but i can't afford to prove it

Offline memei182

  • Newbie
  • *
  • Posts: 9
  • Karma: +0/-0
  • sp-kl tmpt di tuju
Re: enjin semput bila starting start
« Reply #6 on: March 28, 2012, 09:43:32 AM »
ficd dah adunannyer dah ader :D.. beli kat halfcut...  ingat nak diy jer pasang.. tgk cam senang je nak pasang... tang nak buang gear dalam tu yg x confident :-\..

dapat info dari member.. MAP SENSOR pun leh jd camnie.. betul ker.. ish..ish.. pening... klu
TB rosak rpm turun naik atau pasang aircon drop terus.. benda camni x jadi ler pulak.. just waktu COLD START jer.. hantar scan pun result nyer NO FAULT FOUND...

keta makin teruk klu COLD START.. kena crack 2 3 kali baru boleh hidup.. tu pun klu hidup teruk kebenar semput nyer.. kena tekan pedal baru ok.. pas 2 3 minit.. baru idelling smooth je..
tgk ler cuti nie nak diy tgk.. klu jd gak.. mmmm.. TB baru ler :(...

Offline memei182

  • Newbie
  • *
  • Posts: 9
  • Karma: +0/-0
  • sp-kl tmpt di tuju
Re: enjin semput bila starting start
« Reply #7 on: March 28, 2012, 11:00:29 AM »
KREDIT UNTUK E-TECH dari forum zerotohundred

Let me put it simple... for proton e.g 1.6 /old ver perdana..the TB design is as mention above with the "ISC" unit ,has ...2 functions...-:-
1. cold start (auto choke) have water in pipe and out pipe.
This fuction is mechanical... when water hot the valve will move to
increase air or reduce air accordingly...(like thermostat concept)
2. Aircon idling- the motor and gear controls a stop valve. This is
electronic function.. feeds back to ecu.. If a/c compressor is "on" ecu
will know and adjust the motor accordingly to increase air and so on..

SO if cold start valve is not jammed, then fix FICD to control a/c idle- Cold start OK.

The black sealant is use because there is sensor there, other material mights cause distortion to the signal... Mitsubishi made it this way must have their reason... (to make customer change tb very 4`5 year? I doubt).. Honda VSS (speed sensor) also have sensor and this black sealant is also used to cover up the sensor circuit...


macam x berkesan jer klu letak FICD nie :(... apa pendapat kekawan yang expert kat cnie...

Offline xapaix

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 51
  • Karma: +1/-0
Re: enjin semput bila starting start
« Reply #8 on: March 28, 2012, 11:07:40 AM »
KREDIT UNTUK E-TECH dari forum zerotohundred

Let me put it simple... for proton e.g 1.6 /old ver perdana..the TB design is as mention above with the "ISC" unit ,has ...2 functions...-:-
1. cold start (auto choke) have water in pipe and out pipe.
This fuction is mechanical... when water hot the valve will move to
increase air or reduce air accordingly...(like thermostat concept)
2. Aircon idling- the motor and gear controls a stop valve. This is
electronic function.. feeds back to ecu.. If a/c compressor is "on" ecu
will know and adjust the motor accordingly to increase air and so on..

SO if cold start valve is not jammed, then fix FICD to control a/c idle- Cold start OK.

The black sealant is use because there is sensor there, other material mights cause distortion to the signal... Mitsubishi made it this way must have their reason... (to make customer change tb very 4`5 year? I doubt).. Honda VSS (speed sensor) also have sensor and this black sealant is also used to cover up the sensor circuit...


macam x berkesan jer klu letak FICD nie :(... apa pendapat kekawan yang expert kat cnie...

ayark!! baru nak tukar TB sbb memang dah kacau sangat.. timing kereta bersepah.. kalau on aircond rmp turun rendah gile.. sok baru nak tukar pakai TB perdana V6 sbb pomen yang cadangkan.. ingat nak wat FICD tp post ni macam sudah potong niat tuh..

Offline memei182

  • Newbie
  • *
  • Posts: 9
  • Karma: +0/-0
  • sp-kl tmpt di tuju
Re: enjin semput bila starting start
« Reply #9 on: March 28, 2012, 02:21:07 PM »
setelah lama mengoglekan.. akhirnyer aku paham ler serbe sedikit function TB nie...

1.klu rpm turun naik. bukak aircon rpm drop atau terus mati. klu memula start enjin lancar jer rpm naik.. suspect gear stepper motor rosak: BOLEH GUNA FICD atau ganti servo gear

2. klu memula start enjin rpm drop sesangat pas 2 3 minit lancar jer rpm tu.. aircon lancar jer klu buka n rpm pun lancar jer .. suspect sensor idelling yg kat stepper motor rosak ( benda ini di kawal oleh coolant atau air yg lalu kat TB tu) : X FUNCTION KLU GUNA FICD..

3. klu no.1 dan no.2 terjadi.. alamatnyer TB baru ler..

nie pendapat aku yg kurang pakar dalam bidang automotif :D
« Last Edit: March 28, 2012, 02:23:17 PM by memei182 »

Offline xapaix

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 51
  • Karma: +1/-0
Re: enjin semput bila starting start
« Reply #10 on: March 29, 2012, 08:15:12 AM »
 ??? ade orang kate kalau pakai TB s90 kat kereta standart akan menyebabkan kereta agak mendap.. angin banyak sangat katenye.. ini mitos atau fakta?? sbb memang ade rezki nak tukar s90.. maaflah kalu lari tajuk..