Author Topic: No Plet Kenderaan  (Read 4230 times)

Offline Sky Kamal

  • Also known as Ostad by TFL members
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5,431
  • Karma: +18/-45
  • Twisting Your Mind & Smashing Your Dreams
No Plet Kenderaan
« on: January 31, 2013, 10:17:02 AM »
Salam kawan˛ TFL....

saya duk peratikan menjak 2-3 minggu ni, dah banyak kereta yg guna style no plet dari UK ni...
siap letak side badge lagik kat sebelah kiri tu, ada yg tulis 'GB' dan ada gak yg tulis 'KL'...
dulu ramai yg pakai style no plet Singapore, skarang ni style UK plak...
persoalannya, bule ke style no plet macam ni digunapakai ye? diluluskan oleh JPJ ke?


*Contoh no plet Singapore




*Contoh no plet UK



Selamat Datang ke The Frontliners (TFL) & Selamat Berforum

Offline kabu

  • kalau nak menurut biar berakal..kalau mengikut biar pintar
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1,756
  • Karma: +21/-3
  • always somewhere n somewhere in time
Re: No Plet Kenderaan
« Reply #1 on: January 31, 2013, 10:23:08 AM »
hehehehehe..yezza....ghamai gak gang gang piozz yg gune cenggini...letak bendera perancis....moral nye senang aje..selagintak kantoi..tak salah.....hehehehehe..tapi kabu bran nak gune....hehehehe....

Offline azeffendi

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 980
  • Karma: +5/-0
  • live BegIN at 5800.--------------
Re: No Plet Kenderaan
« Reply #2 on: January 31, 2013, 10:28:45 AM »
yes..betui 2..selagi xkantoi dek penguatkuasa...boleh pkai lar....sbb semua pun atas budi bicara...selagi tak menyalahi undang2.xmenyusahkan pengguna jalan raya yang lain...ok je..:)...sbb sy smpai lar pkai no plet yg fancy..alhamduliilah.abam2 polis semua masih memberi peluang..:)

Offline Sky Kamal

  • Also known as Ostad by TFL members
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5,431
  • Karma: +18/-45
  • Twisting Your Mind & Smashing Your Dreams
Re: No Plet Kenderaan
« Reply #3 on: January 31, 2013, 10:31:24 AM »
hehehe... betul tu abam kabu, niat di hati rasa nak pakai style UK ni...
cuma nak ubah skit tang badge tu, letak 'MY' lak (MY singkatan Malaysia)...

nak pakai yg fancy˛ sangat ni, takut skit sebab tak ikut spec asal JPJ...
kalu macam UK style ke Singapore style ni bule diterima lagik rasanya....
Selamat Datang ke The Frontliners (TFL) & Selamat Berforum

Offline azeffendi

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 980
  • Karma: +5/-0
  • live BegIN at 5800.--------------
Re: No Plet Kenderaan
« Reply #4 on: January 31, 2013, 10:35:03 AM »
ada saya terjumpa dalam 1 blog...tp xbrapa detail sgt lar..

SPESIFIKASI NOMBOR PLAT KENDERAAN


SEKSYEN 14 AKTA PENGANGKUTAN JALAN 1987

Hendaklah diperagakan dan disuarkan pada kenderaan motor dan motosikal mengikut cara yang ditetapkan

Tiada apa-apa rekabentuk, perhiasan, lekapan atau tambahan boleh diletak pada sesuatu kenderaan pada mana-mana tempat atau dengan apa cara :-
hingga mungkin mengelirukan atau memperdayakan;

hingga menyebabkan sukar untuk dibaca atau dicamkan nombornya semasa kenderaan sedang bergerak.
Angka atau huruf yang sama bentuk yang boleh disilap tafsir huruf sebagai angka atau angka sebagai huruf yang boleh mengelirukan


(Ringkasan Seksyen 14 APJ)


Offline ejai601

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1,102
  • Karma: +2/-1
  • ~Hakikat dan Seru~
Re: No Plet Kenderaan
« Reply #5 on: January 31, 2013, 10:35:18 AM »
br2 ni blk kg org rmh kt k.trg..tgk ramai je yg pakai no plet style europe ni kt kete masing2.dh mcm trend kt sn.kt area lembah klang ni belum ramai yg pakai lg.bg sy plet cenggini bermusim mcm plet singapore yang dl ramai org pakai dan skang x lagi.

Offline Langsuyor

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 203
  • Karma: +2/-1
Re: No Plet Kenderaan
« Reply #6 on: January 31, 2013, 10:40:58 AM »
Cntik jgk plet cmtu ye, tp yg plg cun skali plet yg no" KAM4L " he3..

Offline darkhulas

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 107
  • Karma: +5/-0
Re: No Plet Kenderaan
« Reply #7 on: January 31, 2013, 10:46:58 AM »
ikut apa yg sy dok perati lah..sbb kt eastern mmg hot sgt... euro style neh font huruf dia agak kurang jelas..
nk pulak kalu yg jenis rapatkn skaligus huruf n nombor.. so kemungkinan nk kena saman tue mmg tinggi lah kot..

xmcm singapore style yg lebih jelas... sbb sy pakai singapore style dr 2003 smpai skang.. mmg xpenah kena sound/saman dr abam2 penguatkuasa.. hatta 1semenanjung punya rodblok... cuma masa masuk puspakom jer kantoi.. dan juga masa kene notis arah periksa..

Offline Tam

  • Artis TFL
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4,130
  • Karma: +15/-10
  • ati ati sket bang..
Re: No Plet Kenderaan
« Reply #8 on: January 31, 2013, 11:51:33 AM »
emmmmm....no n huruf tu leh letak ikut suke ke camne plat ni....

Offline punkerzoe

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1,590
  • Karma: +6/-1
  • - passion & perfection -
Re: No Plet Kenderaan
« Reply #9 on: January 31, 2013, 01:36:11 PM »


ni penerangan camne diorang identify no plate kat sane...
age identifier tu tak tau pulak umo pemandu atau umo kete...
random letters tu mungkin bleh pilih nak letak huruf ape kot..

Offline Langsuyor

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 203
  • Karma: +2/-1
Re: No Plet Kenderaan
« Reply #10 on: January 31, 2013, 01:47:21 PM »
Agak2 bleh buh nama sndri x kt random letter tu abam punkerzoe..

Offline punkerzoe

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1,590
  • Karma: +6/-1
  • - passion & perfection -
Re: No Plet Kenderaan
« Reply #11 on: January 31, 2013, 02:27:45 PM »
tak pasti le pulak saye... mungkin boleh kot... contoh abam nak buh singkatan name langsuyor
bleh pakai huruf LSY gitu la kot... hehee...

Offline Sky Kamal

  • Also known as Ostad by TFL members
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5,431
  • Karma: +18/-45
  • Twisting Your Mind & Smashing Your Dreams
Re: No Plet Kenderaan
« Reply #12 on: January 31, 2013, 02:37:59 PM »
kalu kat Euro tu memang bule letak nama pilihan kita, kira custom la...
cuma kat sini, JPJ tak buat lagik sistem macam tu...


Cntik jgk plet cmtu ye, tp yg plg cun skali plet yg no" KAM4L " he3..

hehehe... yg tu kena pakai software nak buat camtu...
bule je download software tu, siap bule print lagik kalu nak... hehehe
Selamat Datang ke The Frontliners (TFL) & Selamat Berforum

Offline amz

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 180
  • Karma: +1/-2
Re: No Plet Kenderaan
« Reply #13 on: January 31, 2013, 03:02:57 PM »
ingat no plat sempoi2 tadi.. hehe rupenyer design sempoi...


ps: kalu beli kereta baru teringin nk beli no plat 2 angka.. ada sesiapa ada kaki tak?  ngeeee

Offline Sky Kamal

  • Also known as Ostad by TFL members
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5,431
  • Karma: +18/-45
  • Twisting Your Mind & Smashing Your Dreams
Re: No Plet Kenderaan
« Reply #14 on: January 31, 2013, 05:03:14 PM »

ps: kalu beli kereta baru teringin nk beli no plat 2 angka.. ada sesiapa ada kaki tak?  ngeeee

takyah kaki, pegi je JPJ register je no plet 2 angka yg abam nak tu...
kalu nak huruf yg cantek, mungkin kena bid dgn org lain la...
tu pun kalu ada bidding, kalu tak no tu abam punya la...
Selamat Datang ke The Frontliners (TFL) & Selamat Berforum